Matija Paunovski

                                         Nešto o Matiji

 

      Matija Paunovski je rodjena u porodici koja se preko 150 godina bavi travarstvom. Sve što zna o lekovitom bilju i travama naučila je od njene bake. Zanimljivo je to da su se uvek žene bavile biljem. Meleme su spremale isključivo za svoju porodicu i užu familiju. Odjednom je u četrdesetoj godini u njenom životu došlo do preokreta. Razbolela se od tumora i morala je na operaciju. Operacijom joj je otklonjna materica ali je takodje konstatovano da je tumor suviše uznapredovao i da se proširio na kosti i ostala tkiva. Otpuštena je kuci bez imalo nade. Ali Matija se nije predala i tada je počela borba koja je preokrenula njen život iz korena. Deca, muž, majka i baka krenuli su u planine po bilje.

      Počela je borba koju je Matija započela za svoj zivot. Posle osam meseci borbe otišla je kod lekara koji je sa nevericom gledao u nju kao da je video duha. Sve analize su pokazale da je tumor nestao i da je Matija potpuno zdrava zena. Dokaz za to je da sa svojih 75 godine izgleda veoma mladoliko i vitalno i da radi kao da je mnogo mladja. Taj događaj je napravio prekretnicu u Matijinom životu jer je tada odlučila da ostatak svog života posveti daljem proučavanju lekovitih trava i da pomaže drugim ljudima koji su bolesni. Tako je počela da usavršava svoje znaje razmenom iskustava sa drugima i putovanjem po svetu. Najveca iskustva je stekla družeci se sa južnoameričkim indijancima. Lekovita svojstva pojedinih biljaka su mnogima poznata, međutim sadeistvo više biljaka je velika nepoznanica koju je Matija kroz svoj rad pokušala da otkrije. Njen rad nije ostao nezapažen pa je postala počasni član Americke asocijacije prirodne medicine kao i član Svetske organizacije za preventivnu i alternativnu medicinu. Mnogi je svrstavaju među pet najpriznatijih travara sa ovih prostora,  jedina koja je živa, još uvek radi i u punoj je formi. Sva svoja znanja je prenela na svoju decu Biljanu i Milenka koji su sa uspehom nastavili sa pripremom svega onog što su naučili od majke. Oni su unapredili postupak pripreme preparata koristeći najsavremeniju opremu koja se koristi za preradu bilja.

         Bilje potiče sa hercegovačkih planina kao i med koji se u velikoj meri koristi za konzerviranje biljnih ekstrakata. Menta je iz Padeja jer po njenim rečima ne postoji bolja i lekovitija menta u bližoj i daljoj okolini. S obzirom da Matija sada živi u Ohridu koristi bilje sa okolnih planina koje je izuzetno etericno i puno lekovitosti zahvaljujuci izuzetno topoloj klimi.


                 Matijina svetska priznanja: